Tudtad, hogy miért egy kakas az egyik legelterjedtebb szimbóluma Portugáliának?

Tudtad, hogy miért egy kakas az egyik legelterjedtebb szimbóluma Portugáliának?

Ha jártál már Portugáliában, biztosan feltűnt sok helyen a kakas szimbólum.

A legenda szerint egy Santiago de Compostela-ba tartó zarándok Barcelos városában szakította meg útját. Mielőtt tovább folytatta volna útját, barcelosi házigazdája megvádolta, hogy ellopta ezüst étkészletének értékes darabjait.

Hiába esküdözött, bizonygatta az igazát a zarándok, szegény volt, senki nem hitt neki. Rövid idő alatt kötél általi halálra ítélték. Az utolsó szó jogán, az akasztás előtti percekben azt kérte, hadd beszéljen a kivégzését elrendelő bíróval személyesen.

Az utolsó szó joga szent, így elvezették a bíró elé, aki éppen egy fennséges lakomán vett részt. A bíró az asztal közepén található sült kakast készült elfogyasztani, amikor elé vezették a zarándokot, aki mindösszesen annyit mondott a bírónak, hogy az ártatlanságát a tányéron található kakas fogja bizonyítani.

Mégpedig azzal, hogy fel fog kelni, és járni fog. Nagy derű és mulatság kísérte a kijelentést. Nem vették komolyan a zarándokot, akit vissza is vittek az akasztás helyszínére. A kötelet már vissza is tették a nyakára, amikor megtörtént a csoda. A zarándok kegyelmet kapott, a kakast pedig mint a szerencse, a hit, és a remény szimbólumát azóta is nagy becsben tartják Portugáliában.