A parafa fő jellemzői

A parafa fő jellemzői

Tudtad? A parafa számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyek egyedivé és széleskörűen felhasználhatóvá teszik. 

Könnyed

A parafa nagyon könnyű alapanyag, köbcentiméterenként mindössze 0,16 grammot nyom, és képes lebegni a víz felszínén.

Rugalmas

Minden egyes parafadugó körülbelül 800 millió légmentes sejtből áll. Ezek között van egy gázkeverék, amely lehetővé teszi, hogy a vastagság felére összenyomható legyen, anélkül, hogy elveszítené rugalmasságát, majd szétnyomva visszanyerje eredeti alakját. Ezt nevezik rugalmas memóriának.

A parafa az egyetlen olyan szilárd anyag, amelyet ha az egyik oldalon összenyomunk, a másik oldalon nem növekszik a térfogata. Ez a tulajdonsága lehetővé teszi, hogy csodálatos parafa termékek (parafa táskák, parafa pénztárcák, parafa karkötők) készüljenek belőle. 

Jó hőszigetelő

A parafa sejtjeit kitöltő levegő teszi kiváló hőszigetelővé. Ugyanez a szerkezet megtalálható más természetes termékekben, például a gyapjúban és a tollban, valamint az iparban, például a dupla üvegezésű ablakokban.

Ezek közül az anyagok közül azonban egyik sem rendelkezik olyan magas szintű hőszigetelő képességgel, mint a parafa. Ezt a tulajdonságát leginkább a parafa jógamatrac adja vissza. Ha ezen gyakorolsz, soha nem fogod érezni, ha a talaj alattad hidegebb.

Vízálló

A parafa gyakorlatilag áthatolhatatlan a folyadékok számára. A szuberinnek és a ceroidoknak köszönhetően a parafa gyakorlatilag nem engedi át a folyadékokat, sőt a gázokat sem. Ez teszi lehetővé, hogy parafa táskaként a mindennapokban is kiválóan funkcionáljon.

Bomlásálló

A parafa rendkívül ellenálló a nedvességgel, és ezáltal a későbbi oxidációval és rothadással szemben is.

Szigetelés

A parafa kiváló hő-, hang- és rezgésszigetelő. 

Erőszakmentes

Kitermelése során a környezete illetve annak élővilága nem sérül.

Hipoallergén

A parafa 100%-ban természetes, nem tartalmaz kémiai anyagokat, így hipoallergén. A parafa ékszerek viselése sem okoz allergiás reakciót.

Biológiailag lebontható, újrahasznosítható és megújuló

A parafa természetes nyersanyag, amely 100%-ban biológiailag lebomló, újrahasznosítható és megújuló.

Szerintünk ennél több indokra nincs is szükséged, hogy parafa terméket válassz a hétköznapokra!