7+1 érdekesség Portugáliáról

7 +1 érdekesség Portugáliáról
  1. Tudtad, hogy a világon 9 hivatalos nyelv létezik? És azt, hogy a portugál az egyik? Napjainkban elképesztő, több, mint 236 millió ember beszéli anyanyelvi szinten és számos kis és nagy országban hivatalos nyelv is. (Portugália, Brazília, Zöld-foki szigetek, Angola, Bissau-Guinea, Mozambik, Príncipe- és Sao Tomé-szigetek, Egyenlítői-Guinea)
  2. Lisszabonban található Európa leghosszabb hídja. A Vasco da Gama híd, amelynek munkálatai 1995-ben kezdődtek, az első jármű pedig 1998-ban haladhatott át rajta. A híd egyébként csodaszép és 17 kilométer hosszú.
  3. Portugália az egyik legkonzervatívabb ország, mégis elsőként, már 1761-ben eltörölte a rabszolgaság intézményét. Ezzel közel 50 évvel megelőzve megelőzve Nagy-Britanniát, Spanyolországot, Franciaországot és az Egyesült Államokat.
  4. Spanyolországon kívül Portugália az egyetlen ország az Európai Unióban, ami megszüntette az életfogytig tartó börtönbüntetést.
  5. A Földet először a Vasco da Gama vezetésével útnak indult hajóflotta kerülte meg. Sajnálatos módon Vasco da Gama elhunyt a viszontagságos út során, azonban egy hajója visszatért Lisszabonba, ezzel is bebizonyítva, hogy a Föld gömbölyű.
  6. Portugáliában tilos megölni a bikát a bikaviadal során. A bikaviadalok ennek ellenére - szigorú törvényes kereteken belül - engedélyezettek és nagyon népszerűek is. 
  7. Portugália az egyetlen hely Európában, amely arab nevet visel. Arab elnevezése Algarve.
  8. Az első hőlégballon portugál találmány volt. Bartolomeu de Gusmao építette meg. A ballonhoz papírt használt, belsejében éghető anyagokat függesztett fel és gyújtott meg. Találmányát Lisszabonban mutatta be V. János királynak 1709-ben.
  9. Portugália igazi hal és tengeri herkentyű fogyasztó nagyhatalom. A világon Portugáliában fogyasztják a legnagyobb mennyiségű egy főre eső halat, kagylót és rákféléket.
  10. Jelenleg egy a portugál partoknál meglovagolt hullám a legnagyobb, amelyet valaha sikeresen meglovagoltak. 2011-ben Garrett McNamara írt sporttörténelmet és került be a rekordok könyvébe az általa megszelídített 23 méter magasra nőtt hullámmal.

+1 Szerelem és kalapács
Június 23-a a szerelmesek ünnepe. Ezen az éjszakán a portugálok minden évben megünneplik a Sao Joaót, azaz a portói szerelmesek fesztiválját.

A néphagyomány szerint az egymást vonzónak találó leendő szerelmesek műanyag vagy felfújható kalapácsokat, vagy fokhagyma füzéreket dobálnak egymásra.